راهنمای جامع روشهای دمآوری قهوه؛ از غوطهوری تا فیلتری و تحت فشار
روشهای دمآوری قهوه، بسیار متفاوت است که همین تفاوتها، تنوع بسیاری را ایجاد میکند و به افراد اجازه میدهد تا بتوانند قهوه را با میزان عصارههای متفاوت و طعمهای متنوع امتحان کنند. به طور کلی فرآیند دمآوری قهوه به سه دسته غوطهوری، فیلتراسیون و تحت فشار تقسیمبندی میشود. در هر کدام از این دستهها، روشهای متفاوتی وجود دارد که در ادامه آنها را به طور دقیق معرفی خواهیم کرد.
روشهای غوطهوری (Immersion Brewing)
به طور کلی در این روش، قهوه برای مدت مشخصی در آب غوطهور میگردد و عصارهگیری به صورت یکنواخت انجام میشود.
فرنچ پرس (French Press)
اگر قهوه دوست هستید، یا میخواهید در خانه قهوه مصرف کنید، روش دمآوری فرنچ پس گزینه مناسبی برای شما است. قهوه به دستآمده با استفاده از این روش دمآوری، غلیظ است و شدت عصارهگیری قهوه در آن نیز بالا است؛ زیرا قهوه به مدت طولانی در آب غوطهور میماند. همچنین هنگام استفاده از این روش، روغنهای طبیعی قهوه نیز حفظ میشود. دمای آب در هنگام استفاده از این روش دمآوری یا Brewing، بین 92 تا 96 درجه سانتیگراد باید باشد و بین 4 تا 5 دقیق طول خواهد کشید تا با این روش، قهوه آماده شود.
آئروپرس (AeroPress)
این روش دمآوری برای مدیران خرید کافههای تخصصی قهوه، مصرفکنندگان قهوه در سفر، آمادهکردن قهوه در خانه مناسب است. به طور کلی میتوان گفت: « این روش برای کسانی مناسب است که تنوع در میزان عصارهگیری را میپسندند». شدت عصارهگیری با استفاده از روش در محدوده متوسط تا بالا قرار میگیرد؛ البته فشار و دما را تنظیم کنید تا میزان عصارهگیری مطابق میل خودتان انجام شود. دمای آب در هنگام استفاده از این روش، بین 85 تا 92 درجه سانتیگراد خواهد بود و قهوه شما بین 2 تا 3 دقیقه آماده نوشیدن است.
سایفون (Siphon Coffee Maker)
اگر نیاز به عصارهگیری با شدت بالا دارید و میخواهید دمآوری قهوه را به صورت علمی و جذاب نمایش دهید، پس باید به سراغ روش دمآوری سایفون بیایید. این روش برای قهوهدوستان حرفهای و کافههای تخصصی قهوه مناسب و کاربردی است. در هنگام استفاده از این روش، دمای آب بین 90 تا 95 درجه سانتیگراد است و مدت زمان لازم برای آمادهسازی قهوه نیز بین 6 تا 8 دقیقه خواهد بود.
کلور (Clever Dripper)
روش دمآوری کلور، برای کسانی مناسب است که قهوههای با شدت عصارهگیری متوسط را میپسندند. شما برای کافهها و مصارف خانگی میتوانید از این روش استفاده کنید. این روش شباهت زیادی به دمآوری فرنچ پرس دارد؛ اما قهوه به دستآمده از آن کمی شفافتر و تمیزتر است. دمای آب در این روش بین 92 تا 96 درجه سانتیگراد است و مدت زمان لازم برای آمادهسازی، نیز بین 3 تا 4 دقیقه خواهد بود.
کلد برو یا چکهای (Cold Brew)
مصرفکنندگان خانگی و کافههایی که قهوه سرد برای افراد مختلف آماده میکنند، این روش دمآوری را میپسندند. شدت عصارهگیری در این روش پایین است؛ اما به دلیل مدت زمان طولانی غوطهوری قهوه در آب، ترکیبات بسیار زیادی از قهوه استخراج میشود. طعم قهوه به دستآمده با استفاده از این روش، کمی اسیدی و شیرین است. دمای آب هنگام استفاده از این روش، باید پایین و سرد باشد و مدت زمان لازم برای آمادهسازی قهوه با استفاده از این روش، بین 12 تا 24 ساعت است.
روش فیلتراسیون (Filtration Brewing)
در این روش، آب از میان لایهای از قهوه عبور میکند و عصارهگیری به صورت قطرهای صورت میگیرد. روشهای کمکس، V60، کالیتا ویو و قهوهسازی فیلتری خانگ در این دسته قرار میگیرند. به طور کلی قهوههای به دستآمده با استفاده از این روشها، تمیزتر و شفافتر است و هنگام استفاده از آنها، میزان روغن کمتری از قهوه به نسبت روشهای غوطهوری استخراج میشود. همین موضوع سبب میشود تا طعم قهوه به دستآمده از روشهای فیلتراسیون، پیچیدهتر و با اسیدیته روشن باشند.
افراد مبتدی، بیشتر به سمت استفاده از قهوهسازهای فیلتری خانگی میروند. علاقهمندان حرفهای، کالیتا ویو و V60 را که دقت بیشتری در عصارهگیری نسبت به روش قبلی دارد را میپسندند و باریستاها و متخخصان قهوه به سمت استفاده از روش کمکس میروند؛ زیرا به دنبال فرآیند خاص عصارهگیری و فیلترهای ضخیم هستند تا تفاوت خودشان با بقیه را به نمایش بگذارند.
روش فشار (Pressure Brewing)
روشهای دمآوری اسپرسو، آئروپرس تحت فشار، موکاپات و نانواسپرسو در این دسته قرار میگیرد. به طور کلی در این روش، قهوه با تحت فشار قرارگرفتن عصارهگیری میشود و همین موضوع باعث میشود تا قهوه به دستآمده غلیظتر باشد. همچنین بعد از دمآوری قهوه با این روش، روی قهوه کراما یا همان فوم قهوه نیز قابل مشاهده است. این روش، برای آمادهسازی نوشیدنیهای مانند لاته و کاپوچینو و به طور کلی تمامی مواردی که بر پایه اسپرسو هستند، بهترین گزینه به حساب میآید.
افراد مبتدی بیشتر به سراغ استفاده از روشهای دمآوری تحت فشار، موکاپات و نانواسپرسو میروند. علاقهمندان حرفهای بیشتر روش آئروپرس تحت فشار را میپسندند و باریستاها و ومتخصصان بیشتر به سمت اسپرسو و دستگاههای حرفهای آن میروند تا بتوانند تغییرات مختلف در عصارهگیری قهوه را به خوبی نمایش دهند.
انتخاب روش مناسب دمآوری قهوه: کلید تجربهای متفاوت از قهوه
وجود روشهای متفاوت دمآوری یا Brewing قهوه دست شما را برای امتحانکردن طعمها و عطرهای متفاوت باز میگذارد و شما میتوانید تجربههای متفاوت داشته باشید. پس اگر عاشق قهوه هستید، یا هر روز قهوه میخورید، بهتر است که تمامی روشهای گفتهشده را بشناسید و آنها را امتحان کنید.